Αφού με ρωτάτε, να θυμηθώ...

Αφού με ρωτάτε, να θυμηθώ...

By Μαρία Μπέικου

 • Release Date : 2011-03-28
 • Genre : Biography
 • FIle Size : 7.91 MB
Score: 4.5
4.5
From 11 Ratings
Download Now
The file download will begin after you complete the registration. Downloader's Terms of Service | DMCA

Description

Αφού με ρωτάτε, να θυμηθώ... Γεννήθηκα στην Ιστιαία της Εύβοιας. Στον πόλεμο βρίσκομαι στην Αθήνα, φοιτήτρια της Ιατρικής. Οργανώνομαι και δουλεύω παράνομα με τον Λεωνίδα Κύρκο στο πανεπιστήμιο. Συλλαμβάνεται ο αδερφός μου. Οδηγείται στις φυλακές. 
Παρά την αντίθεση των γονιών μου, κατατάσσομαι στον ΕΛΑΣ. Λαχταρώ να πολεμήσω με το όπλο στο χέρι. Η πρώτη μου μάχη είναι στο Καρπενήσι. Ξέρω ότι αμύνομαι, δεν θέλω να κάνω κακό σε κανέναν, απέναντί μου όμως είναι ο εχθρός. Σημαδεύω και πυροβολώ. Φοβάμαι. Καταλαβαίνω στο πρόσωπο του διπλανού μου τι σημαίνει σύντροφος. Κόβω την κοτσίδα μου για να παρελάσω στην απελευθέρωση. Παραδίδω το όπλο μου στη Βάρκιζα. 
Παντρεύομαι τον Γεωργούλα Μπέικο. 
Ξαναπιάνω το ντουφέκι για να αμυνθώ, δεύτερη φορά, με τον Δημοκρατικό Στρατό. Το αφήνω, ηττημένη πια, στα αλβανικά σύνορα και φεύγω περνώντας στο άγνωστο. Τρομάζω. 
Ζω είκοσι επτά χρόνια στη Σοβιετική Ένωση. Φοιτήτρια στο Ινστιτούτο Κινηματογραφίας της Μόσχας, στην τάξη του Μιχαήλ Ρομ, με το συμφοιτητή και πολύ καλό φίλο μου Αντρέι Ταρκόφσκι. Σκηνοθετούμε από κοινού τους Φονιάδες του Χέμινγουεϊ. Δουλεύω ως εκφωνήτρια στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μόσχας. Είκοσι επτά χρόνια χωρίς ιθαγένεια. Ψάχνω κάποιον ν’ ακούσει την ιστορία μου. Τη λέω παντού. 
Η επιστροφή. Επιστρέφω στην Ελλάδα με την τέφρα του Γεωργούλα, σαν την Ηλέκτρα. Η Ελλάδα. Στα όνειρά μου βλέπω ακόμα ότι τρέχω στα βουνά. Πατρίδα μου είναι όλα αυτά.

Reviews

 • Ατόφια η μεταπολεμική τραγωδία

  5
  By anananip
  Πρώτη ύλη, εξαιρετικό λίπασμα για σκέψη. Τι έχει ο τόπος μας και γενά διαρκώς τραύματα και θαύματα, τραγικούς ανθρώπους. Ο βίος της Μαρίας Μπέικου αξίζει να διαβαστεί.
 • Απαράδεκτο

  5
  By gliogas
  Εγώ ξέρω μόνο για την σφαγή στο καρπενήσι όπου Έλληνες κομμουνιστές σφαγειΑσαν ολόκληρο χωριό! Τι ηρωικό υπάρχει σε αυτό και ο τρόπος που το παρουσιάζει μόνο απαράδεκτο μπορώ να τον εκφράσω!

keyboard_arrow_up